Bacharelado em Engenharia Agronômica
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Navegando Bacharelado em Engenharia Agronômica por Orientadores "Reis, Rafael Henrique Pereira dos"
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Item Combining fully acidulated phosphates with phosphate-solubilizing microorganisms for Urochloa brizantha fertilization(2023) Oliveira, Gustavo Henrique Peralta de; Reis, Rafael Henrique Pereira dosAimed to evaluate the productive, morphological and nutritional characteristics, in addition to the accumulation of nutrients in the aerial part of Urochloa brizantha cv. Marandu subjected to phosphorus chemical sources and its interaction with phosphate-solubilizing inoculant. The experiment was developed in Colorado do Oeste, RO, Brazil, being adopted a randomized block design with three replications. The treatments consisted of different phosphate fertilizer doses associated or not with phosphate-solubilizing microorganisms (PSM): 0% P; 50% P; 100% P; 50% P + 250 mL ha-1 PSM; 50% P + 500 mL ha-1 PSM; 50% P + 750 mL ha-1 PSM; and 50% P + 1000 mL ha-1 PSM. Triple superphosphate was used as a chemical fertilizer, and fertilization with chemical fertilizer and PSM occurred on November 19th, 2021. The results for the morphological characteristics and yields of Marandu grass showed significant differences. The different arrangements and phosphate doses influenced the green matter yield and dry matter yield, both using the 50% P + 1000 mL ha-1 PSM presented higher yields (3,642.75 kg ha-1 and 1,049.10 kg ha-1 , respectively). Higher crop growth rate results in green matter were also found when employing a combination of 50% P + 500 mL ha-1 PSM and 50% P + 1000 mL ha-1 PSM. Dry matter had a significant effect on the bromatological composition, with higher results observed when using 50% P alone (34.55%). Regarding the accumulation of nutrients in the aerial part, the highest P accumulation in Marandu grass was observed when utilizing 100% P, resulting in an accumulation of 15.4 kg P ha-1. Inoculation with PSM for fertilization of U. brizantha cv. Marandu grass does not have adverse effects on the increase in P availability to the plant, resulting in adequate yield and crop development associated with the productive potential of the area.Item O avanço da maturidade e o tempo de armazenamento interferem na produtividade, nas perdas de matéria seca e no perfil de conservação na ensilagem de milho?(2023) Rufino, Ronaldo Julio da Silva; Reis, Rafael Henrique Pereira dosApós a vedação do silo, algumas transformações ocorrem na forragem em seu interior até se ter o alimento conservado, chamado de silagem. Essas transformações são relacionadas com diversos tipos de fermentações e, estas são dependentes de uma série de fatores, como o ponto de maturação da planta na colheita. Isso porque a maturação da forrageira indica que ela pode ou não estar em condições favoráveis para participar do processo de ensilagem, que exige uma forragem com elevado teor de carboidratos fermentescíveis, com umidade adequada e com baixa capacidade tamponante. Diante disso o objetivo desta pesquisa foi avaliar a interferência de diferentes épocas de colheita do milho, que representaram pontos de maturação distintos, sobre o pH, matéria seca, recuperação de matéria seca e perdas por gazes e efluentes. O delineamento experimental utilizado foi de blocos casualizados em arranjo de parcelas subdivididas 4x6 e quatro repetições. As parcelas representaram 4 estádios de maturação do milho no momento da colheita (R3 – grão leitoso, R4 – grão pastoso, R5 – formação de dente ou grão farináceo e R6 – maturidade fisiológica) e as subparcelas foram compostas por 6 tempos de armazenamento, visando acompanhar as transformações que aconteceram entre a vedação do silo e a desensilagem (2, 7, 14, 21, 30 e 60 dias após a vedação dos silos). De acordo com os resultados obtidos houve interferência na qualidade da silagem de acordo com o ponto de colheita e maturação. Quando o material foi ensilado em R3 e R4 as perdas por efluentes e gases foram mais elevadas e quando ensilado em R6 a matéria seca é muito elevada dificultando a compactação. O ponto de maturação ideal para ensilagem é no estádio R5 (Formação de dente)